Τι θα δούμε στη τελετή λήξης?

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 16, 2007
Η Τελετή Λήξης των φετινών εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού έχει κάτι από τα παλιά… Μια μικρή πινελιά νοσταλγίας που ξεκινά με την προβολή μιας ταινίας, ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Ελισσαίου Βγενόπουλου, που περιγράφει ένα ηλιόλουστο πρωινό στο λιμάνι της Πάτρας την δεκαετία του ΄60. Υπό τους ήχους της μπάντας πολίτες όλων των κοινωνικών στρωμάτων κάνουν τη βόλτα τους. Ένας πιτσιρικάς πουλά εφημερίδες, ο καφετζής σερβίρει κάποιο ζευγάρι. Δυο – τρεις ναύτες σουλατσάρουν στην παραλία, ένας καρβουνιάρης διασχίζει το πλήθος…Η σκηνή αλλάζει με ένα πρωτότυπο ζωντανό μοντάζ (εισαγωγή στο ήχο) όπου το μουσικό κομμάτι της ταινίας «παίρνει» και συνεχίζει η Μπάντα του Δήμου Πατρέων επί σκηνής πλέον.
Μια ακροβάτισσα πάνω σε κούνια, στο αριστερό μέρος της σκηνής ολοκληρώνει την ήρεμη ατμόσφαιρα του πρωινού στην προκυμαία, με αργές νωχελικές κινήσεις.
Στο τέλος της ταινίας μια φωτογραφία δυο φίλων πάνω σε βράχο, που «μεταφέρονται» σχεδόν όμοιοι σε ένα βράχο από φελιζόλ πάνω στη σκηνή. Στην αρχή ακίνητοι μοιάζουν κι αυτοί μέρος της φωτογραφίας. Όταν αρχίζουν και κινούνται τότε διαπιστώνουμε πως πρόκειται για χορευτές…
Η συνομιλία των δυο εποχών του Λιμανιού της Πάτρας ξεκίνησε. Τότε σύγχρονοι χορευτές – καρναβαλιστές ορμούν στη σκηνή και «καταπίνουν» τους δυο προηγούμενους με μια συμβολική σκηνή, όπου οι περασμένες δεκαετίες χάνονται…
Το σήμερα χορεύει γύρω από την ύπαρξή του.
Κομφετί, σερπαντίνες πέφτουν στη σκηνή και προς τον κόσμο.
Μικρά πυροτεχνήματα ανάβουν…
Τα παιδιά της μπαντίνας έχουν μεταμορφωθεί σε νέους ράπερ (μουσικούς του δρόμου) και παίζουν όργανα συνοδεύοντας το χορευτικό.
Ένας ακροβάτης ως Ποσειδώνας ίπταται πάνω από το νερό και το ταξίδι στη μυθολογία της θάλασσας και του νερού συνεχίζεται με όχημα τα ακροβατικά των σειρήνων, των γοργόνων, των νεράιδων.
Η παρουσιάστρια της Τελετής Λήξης Νατάσσα Τραγουστή ντυμένη σαν σύγχρονη – ελλειπτική γοργόνα αφού κάνει μια γενική αναφορά στην Τελετή Λήξης θέτει το ερώτημα «Ζει ο βασιλιάς Καρνάβαλος…;» το ερώτημα απαντά ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλέξης Σκαρμέας δίνοντας το έναυσμα για την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου. Και ενώ ο Βασιλιάς Καρνάβαλος καίγεται μια χορεύτρια επί σκηνής χορεύει το καινούργιο, την κυοφορία και τη γέννηση. Η Τελετή Λήξης δεν σημαίνει τέλος του καρναβαλιου...αλλα τη έναρξη της προετοιμασίας για το επόμενο... Και του χρόνου!

Η μεγάλη παρέλαση

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 15, 2007
Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού 2007, εκτοξεύοντας το θερμόμετρο του κεφιού στα ύψη
Με πυρετώδους ρυθμούς συνεχίζονται οι τελευταίες προετοιμασίες για την Μεγάλη Παρέλαση, που θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής και αποτελεί το μεγαλύτερο πρεσβευτή της μεγαλύτερης γιορτής της πόλης.
Ακριβώς στις 14.00 περισσότεροι από 30.000 καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της Πάτρας χαρίζοντας με την ζωντάνια τους και την δημιουργικότητά τους, μοναδικές στιγμές χαράς και κεφιού. Η ανάπτυξη της πορείας της Μεγάλης Παρέλασης της Κυριακής θα γίνει επί της οδού Κορίνθου, με αφετηρία την οδό Παπαφλέσσα.
Την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν οι καρναβαλικές ομάδες και στην παρέλαση του Σαββάτου, (Νυχτερινή Ποδαράτη) που η έναρξή της έχει προσδιοριστεί στις 6 το απόγευμα. Στην κεφαλή της πορείας η Μπάντα του Δήμου Πατρέων θα δίνει το ρυθμό και θα ακολουθεί το άρμα του Βασιλιά Καρνάβαλου, ο περίφημος «Ζορμπάς» και αμέσως μετά το άρμα με την Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2007. Στην παρέλαση του Σαββάτου θα λάβουν μέρος συνολικά 13 καρναβαλικά άρματα και στην παρέλαση της Κυριακής πέντε ακόμη των σοκολατοριχτών, εκτός από εκείνα των καρναβαλικών ομάδων.

Η σειρά παρέλασης των αρμάτων θα είναι:
1. Καρνάβαλος Ζορμπάς του Π. Βρυώνη
2. Βασίλισσα Πάτρα Πρωτεύουσα Πόλη του Π. Βρυώνη
3. Παγκοσμιοποίηση Πολιτισμικότητα Σαλαμοποίηση του Π. Βρυώνη
4. Πάμε Πάτρα, Πάμε Καρναβάλι της Αγνής Στασινού
5. Υπουργείο Πολιτισμού του Ενο Σκονδράνι
6. Πιάσε το αυγό και κούρευτο του Δημ. Ντζουμάνη
7. Πραιτοριανοί του Δημ. Ντζουμάνη
8. Άνθινο του Νίκου Λιβάνη
9. Τα φόρτωσα στον κόκορα του Ενο Σκονδράνι
10. Οικογένεια του Τσεκρεζι Ταουλάντ
11. Μακριά Γαϊδούρα του Ενο Σκονδράνι
12.Ακρίβεια του Τσεκρεζι Ταουλάντ
13. Μουσικό Άρμα.
Δείτε εδώ την σειρά παρέλασης των Καρναβαλικών Ομάδων

Θέματα και απαντήσεις 42ου Κ.Θ.

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2007
ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΦΟΥΡΑ

ΘΕΜΑ 1ο
Ποιος στην Πάτρα είπε την φράση:
«Εγώ να απολύσω υπάλληλο δεν δύναμαι, εάν δύνασθαι εσείς απολύσατε εμένα»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Την φράση την είπε ο Δήμαρχος Πατρέων Δημήτρης Μπουκαούρης – Ανδρικόπουλος (1914-1925)

ΘΕΜΑ 2ο
«Παρ΄ ότι καμπούρα την ερωτεύθηκε πασάς»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην περιοχή Μοίρα Πατρών βρίσκεται η πηγή Ζουμπάτη. Παλιότερα υπήρχε ζωντανός οικισμός. Κατά την μυθολογία της περιοχής η Ζουμπάτη ήταν γυναίκα που την ερωτεύτηκε ο πασάς της περιοχής. Στην ετυμολογία της λέξης Ζουμπάτη και σε λαϊκή έκφραση Ζουμπή και Ζουμπάτη είναι η καμπούρα


ΘΕΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΡΑΧΝΕΪΚΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟΓΑΝΤΖΗ

Στα Βραχναίϊκα γερμένη
κοιμάται η όμορφη Ελένη.
Τρέξτε, ψάξτε να τη βρείτε
μαζί της φωτογραφηθείτε

Έχει χειμερία νάρκη
ξαπλωμένη κει στην άκρη.
Αγναντεύει την καλή της
και λυπάται η ψυχή της.

Μένει εκεί στην ερημιά της,
τη χαϊδεύει μόνο ο Μπάτης.
Άντε να’ ρθει καλοκαίρι
ν’ ανταμώσει με το ταίρι.
50

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βάρκα η Ελένη

ΘΕΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΣΣΑΤΙΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΟΛΙΤΣΙΔΑ

«Στις παρυφές του Ομπλού

Μια μάνα ολημερίς
και ολονυχτίς

κλαίει και γεννά
το πολυτιμότερο παιδί

της φύσης που διψά»


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πηγή Νερομάνα

ΘΕΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΕΠΑΠ ΕΛΕΝΗΣ ΔΑΣΙΟΥ

Στο ένα επώνυμό της ακούει ένας συνθέτης.
Στην έκδοση έργου άλλου συνθέτη, υπήρξε συντελεστής.
Ποια τα ονόματα των τριών (3) Ελλήνων καλλιτεχνών.
Προσκομίσατε το έργο που τα αποδεικνύει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 1. Κλεοπάτρα Δίγκα – Σφέτσα
2. Κυριάκος Σφέτσας (Συνθέτης)
3. Θάνος Μικρούτσικος
Δίσκος με τίτλο «Πολιτικά Τραγούδια»

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΘΕΜΑ 1ο

Φαίνεται ότι είναι μία που δε μοιάζει με την άλλη. Όμως είναι δύο, μια μικρή και μια μεγάλη. Είναι η μία μέσα στην άλλη κι ολομόναχη «κοιτάζει» τούτη την πόλη τη μεγάλη. Βρείτε που είναι και φέρτε την απάντηση στο σακούλι σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Διπλή Μάσκα στο Δασύλλιο

ΘΕΜΑ 2ο

Μη μασάς… βάλε ρυθμό. Βάλτε τρεις (3) στο σακούλι σας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πασατέμπος

ΘΕΜΑ 3ο

Η «Νότα» και ο «Γιάννης» φτιάχνανε το … «πλι τους». Φέρτε μια…. να
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κτένα

ΘΕΜΑ 4ο
Όλοι το έχετε δει. Δεν φυτρώνει, δεν ποτίζεται, δεν σκαλίζεται, δεν κλαδεύεται, δεν ανθίζει. Μόνος στολίζει. Αυτό μένει πάντα εκεί και σας περιμένει. Γράψτε μας τι είναι και που.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Χαρακτικό στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (Δένδρο)

ΘΕΜΑ 5ο
Ήταν όλοι τους φαντάροι. Ένας από αυτούς κατέχει θώκο. Πηγαίνετε στο Καρναβαλικό Γραφείο πάρτε τη φωτογραφία, γράψτε το όνομά του, κυκλώστε τον και βάλτε τη φωτογραφία στο σακούλι σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας ο δεύτερος από αριστερά στη φωτογραφία.

ΘΕΜΑ 6ο
Σε ένα «νυχτικό» έχουμε βάλει μια «παραμάνα». Βρείτε που είναι το «νυχτικό» με την «παραμάνα» και γράψτε το.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στου Κούκου ένα δένδρο Βαγιάς

Θέμα 7ο
Είναι δύο «κουκουνάρες» που περιστρέφονται. Μετρήστε τις ακτίνες της καθεμιάς. Για να τις βρείτε χρειάζεστε… υποστήριξη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έργο τέχνης έμπροσθεν της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου. Ακτίνα 64 και 72

ΘΕΜΑ 8ο
Για κοιτάξτε βρε παιδιά που πήγε και φύτρωσε!!!
Το ένα μεσ΄ το λαιμό του άλλου!!!
Παράξενο τι μπορεί να κάνει η φύση!!!
Κάποιος ολημερίς κι ολονυχτίς το «θαυμάζει»!!!
Τι θαυμάζει και που είναι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι ένα πεύκο φυτρωμένο μέσα σε μια Κουτσουπιά. Είναι στα Υψηλά Αλώνια.
ΘΕΜΑ 9ο
Μόλις λάβαμε φαξ από το Δήμο Πατρέων. Σας το Διαβάζουμε.
«Σήμερα 10-2-07 και ώρα 16.25 το Δημοτικό Συμβούλιο εκτάκτως συνεδρίασε και αποφάσισε την μετονομασία της οδού Χ σε οδό Καρναβάλου. Βρείτε την οδό που μετονομάστηκε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οδός Κορύλλων.

ΘΕΜΑ 10ο
«Οι επτά βάφτηκαν και περιμένουν το μεγάλο πάρτι μιλώντας Ελληνικά… Μια η καημένη δεν μακιγιαρισμένη και ούτε συνταξιοδοτημένη». Ποια είναι και πού;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μια λάμπα ενός φανοστάτη στην πλατεία Πίνδου.

ΘΕΜΑ 11ο
Φέρτε μια «γαλάζια καρδιά που ανταμώνει τους δρόμους»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σιελαντλία (οδοντιατρικό εργαλείο)

ΘΕΜΑ 12ο
….. αγαπιέται ιδιαίτερα από τους πλουσίους κι από τους φτωχούς, από τους άρχοντες κι από τους αρχόμενους, γιατί είναι όμορφος χωρίς πρόσωπο και μαζί άσχημος χωρίς προσωπείο, είναι ο εαυτός μας…
Βρείτε που είναι γραμμένη η συγκεκριμένη φράση και φέρτε το πρωτότυπο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η φράση είναι γραμμένη στο Λεύκωμα για την έκθεση «Ο, τι δεν κάηκε» που έκανε ο Δ. Βούρτσης στις σταφιδαποθήκες Μπάρυ.

Απόψε το πρώτο Μπουρμπούλι


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένουν το 1ο Μπουρμπούλι οι φανατικοί φίλοι του καρναβαλικού αυτού θεσμού, που η ιστορία είναι ένας μύθος απρόοπτων καταστάσεων και απρόσμενων εκπλήξεων, με το μαύρο ντόμινο να παίζει πάντα τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Φέτος το 1ο Μπουρμπούλι έχει προγραμματιστεί για απόψε, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στις 21.30 στο θέατρο «Απόλλων». Θα ακολουθήσουν τρεις επιπλέον χοροί Μπουρμπουλιών στον ίδιο χώρο μέχρι και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, με κορυφαίο, αυτό της Πέμπτης, που οι φίλοι του θεσμού έχουν συνηθίσει να ονομάζουν «Μεγάλο Μπουρμπούλι».
Συγκεκριμένα το 2ο Μπουρμπούλι είναι την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, το 3ο το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου και το τελευταίο την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, μετά την Τελετή λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού.
Τα Μπουρμπούλια είναι μια από τις παλαιότερες και γνωστότερες εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού, που η ακριβής ημερομηνία έναρξής τους παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη. Ιστορικοί μελετητές πάντως του Πατρινού Καρναβαλιού προσδιορίζουν χρονολογικά το χορό των Μπουρμπουλιών λίγο μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» από τον Ερνέστο Τσίλλερ, δηλαδή γύρω στο 1872. Η λέξη Μπορμπούλι δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από κρέας που βράζει, τσίμπημα μεζέ, φαγητό στο πόδι. Κατα μία εκδοχή ονομάστηκαν έτσι μιας και όταν ξεκίνησαν ήταν χοροί που δεν προετοιμάζονταν… και ήταν πρόχειροι σαν μεζέδες. Κατά μία άλλη, επειδή η ανωνυμία της μάσκας προσέφερε ευκαιρίες για περιπέτειες της μιας βραδιάς, πρόχειρες, γρήγορες!Η ιδιομορφία αυτή του χορού εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να συγκινεί και να προκαλεί με δεκάδες εκπλήξεις. Όσοι πιστοί, προσέλθετε!

Εβρέθη!!!

Τρία εικοσιτετράωρα αγρυπνίας, κούρασης και πολλών χιλιομέτρων έληξαν με τον καλύτερο τρόπο! Βράδυ Κυριακής και οι σκάλες της Αγίου Νικολάου δονούνταν από τις ζητωκραυγές και τα συνθήματα των μελών της συνεργασίας των πληρωμάτων 66 και 159, οι οποίοι ήταν οι μεγάλοι νικητές του Παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με την εκπομπή των ραδιοφωνικών θεμάτων το μεσημέρι της Παρασκευής, όποτε εκφωνήθηκε και το πρώτο "κοντρόλ", το οποίο έστελνε τα πληρώματα να ζητήσουν "ένα κόκκινο" από ένα άγνωστο μέλος της Καρναβαλικής Επιτροπής, κάπου στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου. Ακολουθώντας την λογική των σημείων με κόσμο, τα επόμενα "κοντρόλ" ήταν στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου, στο στενό της Ραδινού και στην Πλατεία Τριών Συμμάχων, όπου τα πληρώματα έπρεπε να ανεβάσουν με το κεφάλι μια μεγάλη μπάλα από φελιζόλ σε ένα παιδικό παιχνίδι της παρακείμενης παιδικής χαράς.

Η δεύτερη μέρα παίδεψε αρκετά τα πληρώματα, αφού για το πρώτο "κοντρόλ" έπρεπε να πάνε εκεί που "στου κωφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Είναι κλειστό και καγκελόφρακτο, θολώνει όμως το τοπίο", ήτοι στο εκκρεμές του Φουκώ στην Πανεπιστημιούπολη, ένας έξυπνος ομολογουμένως γρίφος, στηριζόμενος στον αναγραμματισμό της λέξης Φουκώ. "Πηγαίνετε στο ΛΑΠΑ 4829" ήταν το δεύτερο "κοντρόλ", σημείο το οποίο ήταν μία βάρκα με αριθμό νηολογίου Λ/Π4829 που βρισκόταν στη Μαρίνα της Πάτρας. Το σημείο που προκάλεσε πάντως την έντονη δυσφορία των πληρωμάτων ήταν η οδός Ανθείας, που απαντούσε στο "Η θεία περιμένει, πηγαίνετε και δεν θα βγείτε ζημιωμένοι", όχι τόσο για το ευφάνταστο του γρίφου, αλλά για το γεγονός ότι τα μέλη της Καρναβαλικής Επιτροπής ήταν χωρισμένα και κρυμμένα, μη ορατά από τα πληρώματα. Η βραδιά έληξε στα ορεινά της Πάτρας, σε "μία γωνία δρόμων, όπου ο ένας γίνεται κοχλίας και ο άλλος οδηγεί στη νοστιμιά".

Τρίτη και τελευταία μέρα με μάλλον απογοητευτικά εύκολους γρίφους αφήνοντας έτσι τεράστια χρονικά κενά μεταξύ των "κοντρόλ". Η ραδιοφωνική εκπομπή έστειλε τα πληρώματα στο φάρο της Πάτρας, όπου μια φωτογραφία τα οδηγούσε στην παλιά καφετέρια SWEET PALACE και το δεύτερο "κοντρόλ", έπειτα μια άλλη φωτογραφία στον Άγιο Ιωάννη τον Πράτσικα, μία τρίτη στο σχολείο πίσω από το Ρωμαϊκό Ωδείο και τέλος κατέληξαν στις σκάλες της Αγίου Νικολάου, όπου ένα μέλος κάθε πληρώματος με μόνη βοήθεια ένα φακό, θα αναζητούσαν το Θησαυρό.
Όπως και να χει, με τα θετικά του και τα αρνητικά του, το Παιχνίδι για μία ακόμα χρονιά έβγαλε στους δρόμους τους καρναβαλιστές-κυνηγούς, οι οποίοι γυρνώντας την Πάτρα κυριολεκτικά από άκρη σε άκρη, με τις μεταμφιέσεις των ιδίων αλλά ενίοτε και των οχημάτων τους, έδωσαν χρώμα σε ένα καιρικά μουντό τριήμερο. Τριάντα δύο πληρώματα έτρεξαν… ελπίζουμε σύντομα να κατοσταρίσουμε…