e-Καρναβαλι....

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 02, 2007
Με επιφυλακτικότητα αλλά και θετική διάθεση, άκουσαν την ανάλυση του νέου παιχνιδίού της Καρναβαλικής Επιτροπής οι αρχηγοί των πληρωμάτων, οι οποίοι και συγκεντρώθηκαν για αυτό το λόγο το βράδυ της Πέμπτης στο Μέγαρο λόγου και Τέχνης.
Το νέο παιχνίδι παίζεται μέσω διαδικτύου και όπως ανέφεραν τα μέλη της Επιτροπής, απευθύνεται κυριώς στους επισκέπτες της πόλης. Και εκεί φάνηκαν οι πρώτες αντιδράσεις... Τέσσερις από τις πέντε φάσεις του Παιχνιδιού, λαμβάνουν χώρα το τελευταίο σαββατοκύριακο και δη εν μέσω παρελάσεων. Τίθενται λοιπόν τα εξής ερωτήματα...
  • Που θέλει η επιτροπή τους παίκτες επισκέπτες? Στην παρέλαση ή να τριγυρίζουν την πόλη?
  • Πως θα συμμετάσχουν οι επισκέπτες στο παιχνίδι? θα έχουν φορητούς υπολογιστές ή θα τρέχουν απο νετ-καφε σε νετ-καφε?
  • Με ποιον τρόπο τελικά θα μπορέσουν τα πληρώματα να συμμετάσχουν, αφού εκείνες τις ώρες θα είναι ήδη στην παρέλαση?
Σε γενική ομολογία, το παιχνίδι αντιμςτωπίζει κάποια πρακτικά προβλήματα, υπάρχει όμως η θετική διάθεση όλων να βοηθήσουν και να ξεπεραστούν, αφού όντως είναι μία αξιόλογη προσπάθεια και η οποία θα βοηθήσει και στο να γνωρίσουν επισκέπτες και μη την πόλη μας, αλλά και στο να μάθουν οι εκτός Πατρών τι σημαίνει αληθινά Καρναβάλι και Κρυμμένος Θησαυρός.

Ανάψτε τα Φώτα!!!

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2007

Με μια ειδική εκδήλωση η νύχτα της Πάτρας παίρνει καρναβαλική ατμόσφαιρα αφού την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00 θα ανάψει ο εορταστικός καρναβαλικός φωτισμός δίνοντας την απαραίτητη λάμψη.
Το σύνθημα για το άναμμα των φώτων θα δώσουν στην πλατεία Γεωργίου Α’ ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Εικόνας Πόλης Σπύρος Δεμαρτίνος και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλέξης Σκαρμέας, ενώ η εκδήλωση επιφυλάσσει αρκετές καρναβαλικές εκπλήξεις.
Ήδη από τις 18.30 με αφετηρία την πλατεία Όλγας θα ξεκινήσει μικρή παρέλαση που θα στελεχώνουν η Μπαντίνα του Δήμου Πατρέων, το μουσικό άρμα, ένα νέο άρμα του Καρναβαλιού των Μικρών που αναπαριστά ένα εντυπωσιακό φωτισμένο καραβάκι με ξεχωριστά εφέ, καθώς και παιδιά από το Καρναβάλι των Μικρών. Η μικρή παρέλαση που αντιπροσωπεύει ένα μικρό αλλά διακριτό κομμάτι του Καρναβαλιού των Μικρών θα διέλθει την οδό Μαιζώνος και θα φτάσει στην πλατεία Γεωργίου Α΄, όπου θα γίνει το άναμμα του καρναβαλικού φωτισμού της πόλης. Στη συνέχεια η μικρή παρέλαση θα ακολουθήσει την οδό Κορίνθου και θα κατέλθει τον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου μέχρι την πλατεία Τριών Συμμάχων.

Χορευτικά Δρώμενα...

Ξεχωριστή για την ευρηματικότητα της, είναι η εκδήλωση που θα διεξαχθεί στο πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου στις 10 Φεβρουαρίου το βράδυ, από το χορευτικό σχήμα που έχει ετοιμάσει η Τατιάνα Λοβέρδου και έχει τίτλο: «Οι κότες που χορεύουν ταγκό». Πρόκειται για ένα χορευτικό δρώμενο διανθισμένο με σάτιρα, καρναβαλική διάθεση και μοντέρνες χορευτικές φιγούρες, χορογραφημένες από την Τατιάνα Λοβέρδου σε λάτιν ρυθμούς, που οι χορευτές της, θα ξεσηκώσουν τον κόσμο σε ένα τρελό πάρτι μέσα από κομφετί και σερπαντίνες.
Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι και η παρέλαση από σχολές χορού της Πάτρας η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ με εκκίνηση από τις σκάλες της Αγίου Νικολάου. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με χορευτική παράσταση στην πλατεία Γεωργίου Α΄.

Κρυμμένος Θησαυρός στο διαδίκτυο

Ένα πρωτότυπο παιχνίδι μέσα από το διαδίκτυο θα βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 5 Φεβρουαρίου στις 12.00 ακριβώς και θα ολοκληρωθεί στις 18 Φεβρουαρίου, αμέσως μετά την μεγάλη παρέλαση. Θα περιλαμβάνει ερωτήσεις σε δυο φάσεις, Οι δέκα πρώτοι στην βαθμολογία θα βραβευτούν με ασημένιες καρναβαλικές μάσκες , ενώ έχουν προβλεφθεί και αντίστοιχα βραβεία πρωτοτυπίας. Στο παιχνίδι μπορούν να λάβουν μέρος, όλοι, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Πατρινού Καρναβαλιού www.Carnivalpatras.gr

Παραδοσιακές Εκδηλώσεις!


Και μια ευκαιρία… να τσικνίσουμε όλοι, μέσα από ένα τριήμερο γεμάτο πρωτότυπες παραδοσιακές εκδηλώσεις, με σημείο αναφοράς την Άνω Πόλη, την Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου.
Η Τσικνοπέμπτη κατέχει σημαντική θέση στα δρώμενα του Πατρινού Καρναβαλιού και το έθιμό της χάνεται στα βάθη του χρόνου, κουβαλώντας όμως στις μέρες μας, πάμπολλα στοιχεία από το παρελθόν που η λαϊκή σοφία θέλησε να κρατήσει αναλλοίωτα στο χρόνο.
Η Μπάντα του Δήμου διασχίζει τους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας και της γειτονιές της. Κάθε μαγαζί και ψησταριά, κρασί άφθονο, μουσική στη διαπασών, παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια. Οι εκδηλώσεις εκτείνονται σε τρεις ημέρες. Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στις γειτονιές της Άνω Πόλης η ιστορική χορωδία του «Ορφέα» Πατρών θα κάνει μια μουσική βόλτα αλά παλιά, δίνοντας την απαραίτητη νότα από καντάδες με τραγούδια της αποκριάς. Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου το πρωί κομπανίες παραδοσιακών μουσικών, η Μπάντα του Δήμου Πατρέων, το Μουσικό Άρμα και μέλη της Καρναβαλικής Επιτροπής θα ενισχύσουν τις επιτόπιες αυτοσχέδιες σκηνές γλεντιού στο κέντρο της πόλης. Το απόγευμα της Πέμπτης η Μπάντα της Μπούλας αποτελούμενη από παραδοσιακούς μουσικούς, μασκαράτες και εφοδιασμένη από αυτοσχέδια όργανα θα περιδιαβεί στους δρόμους της Άνω Πόλης και θα καταλήξει στην συμβολή των οδών Γερμανού και Ηλείας, όπου θα λάβει χώρα «Η αντιπαράθεση των κάρων». Ένα σατιρικό δρώμενο, λόγου – αντιλόγου με σκωπτικό περιεχόμενο, που θα αναβιώσει στιγμές από την παράδοση της αποκριάς. Στις πλατείες Αγίου Γεωργίου και Ταμπάχανα θα λειτουργήσουν σκηνές με παραδοσιακές και δημοτικές ορχήστρες. Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου το απόγευμα η χορωδία του «Ορφέα» με καρναβαλιστές θα περιοδεύσει σε συνοικίες της πόλης και θα καταλήξει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παλαιού Αρσακείου όπου θα παρουσιάσει με το δικό της τρόπο τραγούδια του γλεντιού και του κεφιού.

Παιχνίδια!


Εκτός από τα θέματα του Κρυμμένου Θησαυρού, υπάρχουν και τα παιχνίδια των πληρωμάτουν... Ξεκινούν με τα προκριματικά της Καρναβαλικής Σκηνής στο θέατρο του Αρσακείου και διαχέονται σε ολόκληρη την πόλη, στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου και στις στοές της Ερμού.

Α. ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Είναι μια διαγωνιστική σκηνή, η οποία αποτελείται από τρεις κατηγορίες όπου οι καρναβαλικές ομάδες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα από την «Ορχήστρα των Χρωμάτων», την «Εικόνα των Ψεμάτων» και την «Παντομίμα» και να διαγωνιστούν. Τα προκριματικά της Καρναβαλικής Σκηνής θα πραγματοποιηθούν στην Πλατεία Γεωργίου την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα.

Β. ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Οι διαγωνιζόμενοι επιλέγουν μια από τις κατηγορίες (ζωγραφική – μικτή τεχνική – μάσκα ή μασκαράτα - τα απρόβλεπτα της φαντασίας) και στη συνέχεια δημιουργούν ένα έργο με υλικά της επιλογής τους. Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 14.30 – Πεζόδρομος Αγίου Νικολάου.

Γ. ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ

Οι καρναβαλικές ομάδες καλούνται να δημιουργήσουν μια γελοιογραφία με ελεύθερο θέμα, την οποία οφείλουν να αναπαραστήσουν «ζωντανά» επί τόπου Κυριακή 11Φεβρουαρίου 13.30 στις στοές της Οδό Ερμού.

Κρυμμένος Θησαυρός...

Η αναζήτησή του είναι ένας «δαίδαλος» από γρίφους, αινίγματα, πρωτότυπες κατασκευές, παντομίμες και μικτά θεάματα, όπου οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να ανακαλύψουν, ή να ετοιμάσουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.Το «κυνήγι» αρχίζει με την μετάδοση των θεμάτων μέσω ραδιοφώνου την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου και εκατοντάδες καρναβαλιστές ξεχύνονται στους δρόμους της Πάτρας για την ανακάλυψή του. Η ιστορία του Κρυμμένου Θησαυρού ξεκινά το 1966. Χρόνο με το χρόνο, το ταλέντο των καρναβαλικών ομάδων που λαμβάνουν μέρος, διαπερνά σαν κόκκινη γραμμή έμπνευσης και δημιουργικότητας, το Πατρινό Καρναβάλι, μετατρέποντας τον ανώνυμο καρναβαλιστή σε πρωταγωνιστή.