Καρναβαλιού Πρόσωπα...

Σάββατο, Ιανουαρίου 27, 2007
Έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Παπαϊωάννου, εμπνευσμένη από το Καρναβάλι, φιλοξενείται στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας Ιντεάλ.
Η έκθεση αποτελείται από 9 φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων, επικεντρωμένες σε πρόσωπα. Είτε πρόσωπα ανθρώπων, είτε «πρόσωπα» καρναβαλικών κατασκευών. Οι φωτογραφίες είναι επιλεγμένες από καρναβάλια της τελευταίας δεκαετίας. Παράλληλα στους χώρους του ΙΝΤΕΑΛ θα προβάλλεται και ένα DVD με μεγαλύτερο αριθμό φωτογραφιών (γύρω στις 100) το οποίο θα παρουσιάζει μια διαδρομή στο Πατρινό Καρναβάλι, αναδεικνύοντας την πολυμορφία του.
Το κυριότερο πρόσωπο του Καρναβαλιού είναι ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, ο οποίος δουλεύεται μήνες, για ένα πέρασμα στην πόλη για να καταλήξει στην πυρά. Το πραγματικό του πρόσωπό όμως είναι οι άνθρωποί του. Είναι αυτοί που το κάνουν αυτό που είναι και που το αναγεννάνε κάθε χρόνο μέσα από τις στάχτες της καύσης της προηγούμενης χρονιάς.
Πίσω από τις μάσκες του Πατρινού Καρναβαλιού κρύβονται χιλιάδες πρόσωπα, χιλιάδες άνθρωποι. Ο άνθρωπος είναι αυτός που το γεννά, αυτός που το φαντάζεται, αυτός που το δημιουργεί. Το αποτέλεσμα γνωστό και χιλιοειδωμένο στην Μεγάλη Παρέλαση της τελευταίας Κυριακής. Αλλά το Καρναβάλι μας είναι κάτι παραπάνω από μια παρέλαση.

Ζώντας το από την αρχή μέχρι το τέλος του, βλέπεις την πραγματική του ουσία.

Η Α.Μ. Βασίλισσα του Καρναβαλιού μας!

Παρασκευή, Ιανουαρίου 26, 2007
Και ιδού η νέα μας Βασίλισσα του Καρναβαλιού... Η 20χρονη Ντίνα Γιαννοπούλου παραλαμβάνει τα σκήπτρα από τα χέρια της ιδιαίτερα επιτυχημένης προκατόχου της, Κατερίνα Παρασκευοπούλου.
Η Ντίνα εξ αρχής έκλεψε την παράσταση με τις έξυπνες απαντήσεις, την ομορφιά και το χιούμορ της και άφησε τις καλύτερες υποσχέσεις για τον ρόλο της... "πρώτης κυρίας" του Καρναβαλιού.
Η νέα Βασίλισσα του Καρναβαλιού είναι μια από τις νεότερες των τελευταίων ετών και σπουδάζει στην Γυμναστική Ακαδημία.

Εικονες...


Στιγμιότυπο από την περυσινή παντομίμα του πληρώματός μας,
που απέσπασε το πρώτο βραβείο στην Καρναβαλική Σκηνή.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΛΩΝ

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2007
Το ερχόμενο Σάββατο 27 Ιανουαρίου αρχίζει στο ισόγειο χώρο του παλιού Αρσακείου, η Έκθεση των Καρναβαλικών Στολών. Η έκθεση όπως κάθε χρόνο θα στηθεί από τους εκπροσώπους των Καρναβαλικών Ομάδων,. Ώρες λειτουργίας: Σάββατο – Κυριακή 10.00 – 13.00 και 18.00 – 22.00. και από Δευτέρα έως Παρασκευή 18.00 – 22.00.

ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ!

Τρίτη, Ιανουαρίου 23, 2007
Γνωστοποιήθηκε με αρκετή καθυστέρηση το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και παιχνιδιών του Κρυμμένου Θησαυρού, το οποίο χαρακτηρίζεται από την πίεση λόγω της μικρής διάρκειας του Καρναβαλιού.
Αναλυτικά:
  • Δευτέρα 5/2/2007 Εγκαίνια έκθεσης στολών
  • Διαδικτυακός Κρυμμένος Θησαυρός (έναρξη 00,00)
  • Τετάρτη 7/2/2007 Προκριματικά Καρναβαλικής Σκηνής στην Πλ. Γεωργίου (18,00)
  • Πέμπτη 8/2/2007 Δρώμενα Τσικνοπέμπτης στην οδό Γερμανού (19,30)
  • Παρασκευή 9/2/2007 Μετάδοση θεμάτων Κρυμμένου Θησαυρού από ΕΡΑ (16,30)
  • Σάββατο 10/2/2007 Του Πεζοδρόμου οι Καλλιτέχνες στην Αγίου Νικολάου (14,30)
  • Μετάδοση θεμάτων Κρυμμένου Θησαυρού από ΕΡΑ (16,30)
  • Κυριακή 11/2/2007 Ανθρώπινη Γελοιγραφία στην οδό Ερμού (13,30)
  • Μετάδοση θεμάτων Κρυμμένου Θησαυρού από ΕΡΑ (16,30) - Παράδοση Σακούλας
  • Τετάρτη 14/2/2007 Ενημέρωση πληρωμάτων στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (19,00)
  • Πέμπτη 15/2/2007 Παρέλαση στις σκάλες της Αγίου Νικολάου (19,00)
  • Παρασκευή 16/2/2007 Τα Καλύτερά Μας στην Πλ. Γεωργίου (18,00)
  • Σάββατο 17/2/2007 Νυκτερινή Ποδαράτη (18,00)
  • Κυριακή 18/2/2007 Διαδικτυακός Κρυμμένος Θησαυρός (10,00)
  • Μεγάλη Παρέλαση (14,00)
  • Τελετή Λήξης στο μώλο της Αγίου Νικολάου (21,00)
  • Κ. Δευτέρα 19/2/2007 Απονομή Βραβείων στην αίθουσα ΑΙΓΛΗ

ΣΚΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ..

Μια ξεχωριστή έκθεση Καρναβαλικών δημιουργιών με τίτλο “Kαρναβαλιού…σκονισμένες μνήμες” εγκαινιάζεται την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και ώρα 19.30 στην υπόγεια αίθουσα του Αρσακείου.
Στο πλαίσιο του Πατρινού Καρναβαλιού 2007 και με την οργανωτική φροντίδα του πληρώματος“ανήσυχοι εν πλω” πρόκειται να εκτεθούν 300 περίπου εκθέματα με μικρές κυρίως Καρναβαλικές δημιουργίες, κάποιων εκ των οποίων η προέλευση ανιχνεύεται από τη δεκαετία του 80, φτάνοντας μέχρι πρόσφατα.
Πρόκειται για μάσκες, καπέλα, καρναβαλικές κατασκευές χειρός και δρόμου, πίνακες που γεννήθηκαν στη φάση του παιχνιδιού “Ζωγραφίστε” των καρναβαλικών ομάδων κι ένα σωρό μικρά και μεγαλύτερα αντικείμενα, δημιουργίες καρναβαλικές με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία που κρατούν στα πατάρια των σπιτιών των καρναβαλιστών. Μνήμες που φυλάσσονται με ευλάβεια και ευαισθησία, που μπορεί να μην έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο των στολών, αλλά αποτελούν διακριτικές και σημαντικές πινελιές που συμπλήρωναν τις καρναβαλικές αμφιέσεις και φορεσιές
Η έκθεση “Kαρναβαλιού…σκονισμένες μνήμες” θα διαρκέσει από 24 Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου.

Ν Τ Ο Ι Ο Ι Ν Γ Κ!!!!

Δευτέρα, Ιανουαρίου 22, 2007

ΕΤΟΙΜΗ Η ΣΤΟΛΗ για το 2007!!!
Έτοιμη η στολή του πληρώματος μας για το Καρναβάλι του 2007...
Θέμα της είναι οι τζόκερ έκπληξη!
Η στολή αποτελείται από καφέ κουτί από αφρολέξ, βελουτέ υφάσματα μπορντώ, πράσινα και κίτρινα, καπέλο τζόκερ και πολλά κουδουνάκια!
Το κόστος της είναι 50€

Τελετή Έναρξης 2007




Σε ρυθμούς καρναβαλιού κινείται και επίσημα πλέον η Πάτρα, από το βράδυ της 20ης Ιανουαρίου...


Σε μια πραγματικά φαντασμαγορική τελετή, που παρακολούθησαν χιλιάδες συμπολίτες μας απο την πλ. Γεωργίου, δόθηκε το "εναρκτήριο λάκτισμα" των φετίνών εορταστικών εκδηλώσεων, που δυστυχώς θα διαρκέσουν μόλις ένα μήνα...


Μπάλετα, γάλλοι ακροβάτες, ξυλοπόδαροι και ένας υπέροχος καρναβαλος Ζορμπάς ξεσήκωσαν τους πατρινούς σε ένα γλέντι και παρουσίασαν ένα αληθινά εξαιρετικό θέαμα, από το οποίο απουσίαζε όμως το καρναβαλικό και περισσότερο ακόμα το Πατρινό στοιχείο.


Στο επίκεντρο της τελετής βρισκόταν η Γη και το ταξίδι από άκρο σε άκρο της μέσω της μουσικής και των παραδοσιακών χορών. Δεσπόζουσα θέση κατείχαν τα βαλκάνια και βέβαια η Ελλάδα. Πέραν του εντυπωσιακού και απίστευτα εκφραστικού Βασιλιά Καρνάβαλου, εντυπωσιακά ήταν τα σκηνικά στην εξέδρα της Πλ. Γεωργίου καθώς και τα κοστούμια των χορευτών οι οποίοι αλλάζαν καθώς χορεύαν! Σύντομοι και ουσιαστικοί οι χαιρετισμοί του Δημάρχου Πατρέων Ανδρέα Φούρα και του Αντιδήμαρχου Πολιτισμού Αλέξη Σκαρμέα, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να τονίσουν την προσφορά και να ευχαριστήσουν τον πρώην Δήμαρχο Ανδρέα Καράβολα και τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΠΑΠ Σπύρο Καραχάλιο.


Στα συν της τελετής η πολύ καλή τηλεοπτική κάλυψη, η οποία δεν έγινε εις βάρος των επί τόπου θεατών όπως γινόταν παλιότερες χρονιές, η εντυπωσιακή παρουσία των Πατρινών στην Πλατεία, η δομημένη ροή της τελετής και το άρμα του Βασιλιά Καρναβαλου.


Στα πλην η πολυφορεμένη πλεον απόκοσμη αίσθηση του μπλε φωτισμου και της απόκοσμης μουσικής, η βαριά θεματολογία των χορευτικών του γαλλικού σχήματος, η οποία δεν είχε τίποτα το καρναβαλικό και τέλος η μη ενεργή συμμετοχή των θεατών με αποτέλεσμα να είναι απλοί παρατηρητές και όχι συμμετέχοντες σε μια μεγάλη γιορτή.