Η έναρξη...

Πέμπτη, Ιανουαρίου 17, 2008

Με ένα φαντασμαγορικό, σύνθετο και σπονδυλωτό πρόγραμμα που θα εξελιχθεί στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, το Σάββατο το βράδυ στις 21.00, ανοίγοντας και επισήμως τις δράσεις του Πατρινού Καρναβαλιού 2008, του κορυφαίου θεσμού της πόλης, που διοργανώνει η ΔΕΠΑΠ στο πλαίσιο δράσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία της Τελετής Έναρξης είναι του Πατρινού σκηνοθέτη Ελισαίου Βγενόπουλου. Η κεντρική ιδέα η οποία αναπτύσσεται σε έξι βασικές σκηνές, διαδραματίζεται πάνω στην κεντρική σκηνή με φόντο υπολογιστές και κυκλώματα επικοινωνίας, αφού το θέμα των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού φέτος είναι «Το ποντίκι, το παπάκι και ο Καρνάβαλος».

Στην κεντρική σκηνή η ομάδα Incandescence ένα σύγχρονο τσίρκο-θέατρο από την Δυτική Κορνουάλη αναπτύσσει ένα μουσικοχορευτικό θέαμα με εναέρια ακροβατικά και φωτιές. Στη συνέχεια, καρναβαλιστές με σημαιάκια σημάτων, βγαίνουν στους μικρούς εξώστες αριστερά και δεξιά του θεάτρου, πάνω τους ανάβουν και σβήνουν οι προβολείς μεταφέροντας συμβολικά καρναβαλικά μηνύματα στη γλώσσα των σημάτων Μορς. Καρναβαλιστές με φωτιές εμφανίζονται σε εξέδρα στην ταράτσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, όπου με καπνό και φωτιές προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους ήχους και το παρελθόν. Παράλληλα ένας ακροβάτης «ταχυδρόμος» πάνω σε ποδήλατο κινείται πάνω από το πλήθος και την άλλη στιγμή «ταχυδρόμοι» με τα ποδήλατά τους εμφανίζονται στη σκηνή του θεάτρου. Είναι η ομάδα χορευτών της Κατερίνας Αναλυτή, που παρουσιάζει μια χορογραφία με θέμα «Έχετε γράμμα στο ποδήλατό σας». Πρόκειται για μια υπενθύμιση στους νεότερους, ότι κάποτε τότε που δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικά μηνύματα, τα γράμματα τα έφερνε ένας ταχυδρόμος πάνω σε ένα ποδήλατο.

Ακολουθεί η ιστορία της επικοινωνίας οπτικοποιημένη με χρήση λέιζερ βίντεο. κ.α. Η ομάδα του Χάρη Μανταφούνη συνδέει χορομιμητικά την «ποντικίσια» αγωνία επιβίωσης, με τα αιώνια ένστικτα της αυτοσυντήρησης και του έρωτα. Στο φόντο του εγχειρήματος η τεχνολογία διακριτικά χαμογελά. Με τα πολύχρωμα γυαλιά του Καρναβαλιού ατενίζουμε τη ζωή πιο χαρούμενη, με περισσότερο χρώμα, περισσότερο ρυθμό και άπλετο φως.

Το σύνθημα εκκίνησης για χορό δίνει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλέξης Σκαρμέας και η σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», γεμίζει καρναβαλιστές. Το άρμα του Βασιλιά Καρνάβαλου κάνει την εμφάνισή του υπό τους ήχους της Μπάντας του Δήμου Πατρέων, συνοδευόμενο από ομάδα καρναβαλιστών και&8230; ένα σύννεφο από μπαλόνια πέφτει από τον ουρανό. Η μουσική δυναμώνει, ο ρυθμός εντείνεται, και οι χορευτές της ομάδας του Λουίς Μέντες, πάνω στη σκηνή του θεάτρου παρασύρουν τον κόσμο σε ένα ξέφρενο καρναβαλικό χορό. Ο «ταχυδρόμος» ακροβάτης πάνω από τον καρνάβαλο σκορπίζει κομφετί και σερπαντίνες στο πλήθος.

Μέσα στην μαγική αυτή ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλέξης Σκαρμέας καλεί τον Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα από το μπαλκόνι του Δημοτικού Θεάτρου να τελέσει την Έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2008, για να φωτίσουν στη συνέχεια τον ουρανό, χιλιάδες πολύχρωμα πυροτεχνήματα, με τη μουσική να δίνει το έναυσμα για ένα ατέλειωτο πάρτυ μέχρι πρωίας στην πλατεία Γεωργίου.

Το Σκηνικό της Τελετής Έναρξης είναι κατασκευή του Καρναβαλικού Συνεργείου, ενώ τη μουσική που συνοδεύει το χορευτικό δρώμενο της ομάδας του Χάρη Μανταφούνη την έχει επιμεληθεί ο συνθέτης Σταύρος Παπασταύρου. Τα κοστούμια της ομάδας χορού της Κατερίνας Αναλυτή είναι της Όλγας Μοσχόβου και οι χορογραφίες τους είναι γραμμένες από την Κατερίνα Αναλυτή και την Μαριάννα Χριστοπούλου. Στη Τελετή έναρξης η ομάδα χορού της Κατερίνας Αναλυτή αποτελείται από τις χορεύτριες: Ναυσικά Χάλα, Μαριάννα Μούρλα, Μαριάννα Χριστοπούλου, Μαριάντζελα Πατεράκη, Πένυ Μιχαήλ και Λία Σκιαδά.

Ακούσατε ακούσατε...


Επίτελους! Από σήμερα ο Τελάλης δίνει το σύνθημα έναρξης της μεγάλης γιορτής καλώντας μικρούς και μεγάλους να ξεχυθούν στους δρόμους και στις πλατείες, με μοναδικά εφόδια τη χαρά και τη διασκέδαση.

Ο Τελάλης με την συνοδεία του, θα φτάσει στο Δημαρχιακό Μέγαρο στις 12 ακριβώς, για να εγκαταστήσει το πνεύμα του Πατρινού Καρναβαλιού. Εκεί ο Δήμαρχος Πατρέων θα παραλάβει από την Καρναβαλική Επιτροπή το λάβαρο του Πατρινού Καρναβαλιού 2008, το οποίο θα είναι αναρτημένο στο Δημαρχείο μέχρι και την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Το μουσικό άρμα με τον Τελάλη θα συνοδεύουν εκτός από τα μέλη της Καρναβαλικής Επιτροπής, καρναβαλιστές που θα δίνουν τον απαραίτητο τόνο και η Μπάντα του Δήμου Πατρέων, που θα παιανίζει γνωστά αποκριάτικα τραγούδια συντονίζοντας τους ρυθμούς του κεφιού.

Video απο την Εκθεση στο Γκαζι

Δείτε εικόνες απο την έκθεση στο Γκαζι, όπως τις επιμελήθηκαν ο Χάρης Καραβαγγέλης και η Μαρσέλα Βολεάνσκι...

Θέλω να καρναβαλιστω με το VIDEO