Παραδοσιακές Εκδηλώσεις!

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2007

Και μια ευκαιρία… να τσικνίσουμε όλοι, μέσα από ένα τριήμερο γεμάτο πρωτότυπες παραδοσιακές εκδηλώσεις, με σημείο αναφοράς την Άνω Πόλη, την Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου.
Η Τσικνοπέμπτη κατέχει σημαντική θέση στα δρώμενα του Πατρινού Καρναβαλιού και το έθιμό της χάνεται στα βάθη του χρόνου, κουβαλώντας όμως στις μέρες μας, πάμπολλα στοιχεία από το παρελθόν που η λαϊκή σοφία θέλησε να κρατήσει αναλλοίωτα στο χρόνο.
Η Μπάντα του Δήμου διασχίζει τους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας και της γειτονιές της. Κάθε μαγαζί και ψησταριά, κρασί άφθονο, μουσική στη διαπασών, παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια. Οι εκδηλώσεις εκτείνονται σε τρεις ημέρες. Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στις γειτονιές της Άνω Πόλης η ιστορική χορωδία του «Ορφέα» Πατρών θα κάνει μια μουσική βόλτα αλά παλιά, δίνοντας την απαραίτητη νότα από καντάδες με τραγούδια της αποκριάς. Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου το πρωί κομπανίες παραδοσιακών μουσικών, η Μπάντα του Δήμου Πατρέων, το Μουσικό Άρμα και μέλη της Καρναβαλικής Επιτροπής θα ενισχύσουν τις επιτόπιες αυτοσχέδιες σκηνές γλεντιού στο κέντρο της πόλης. Το απόγευμα της Πέμπτης η Μπάντα της Μπούλας αποτελούμενη από παραδοσιακούς μουσικούς, μασκαράτες και εφοδιασμένη από αυτοσχέδια όργανα θα περιδιαβεί στους δρόμους της Άνω Πόλης και θα καταλήξει στην συμβολή των οδών Γερμανού και Ηλείας, όπου θα λάβει χώρα «Η αντιπαράθεση των κάρων». Ένα σατιρικό δρώμενο, λόγου – αντιλόγου με σκωπτικό περιεχόμενο, που θα αναβιώσει στιγμές από την παράδοση της αποκριάς. Στις πλατείες Αγίου Γεωργίου και Ταμπάχανα θα λειτουργήσουν σκηνές με παραδοσιακές και δημοτικές ορχήστρες. Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου το απόγευμα η χορωδία του «Ορφέα» με καρναβαλιστές θα περιοδεύσει σε συνοικίες της πόλης και θα καταλήξει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παλαιού Αρσακείου όπου θα παρουσιάσει με το δικό της τρόπο τραγούδια του γλεντιού και του κεφιού.