Απόψε το πρώτο Μπουρμπούλι

Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2007

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένουν το 1ο Μπουρμπούλι οι φανατικοί φίλοι του καρναβαλικού αυτού θεσμού, που η ιστορία είναι ένας μύθος απρόοπτων καταστάσεων και απρόσμενων εκπλήξεων, με το μαύρο ντόμινο να παίζει πάντα τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Φέτος το 1ο Μπουρμπούλι έχει προγραμματιστεί για απόψε, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στις 21.30 στο θέατρο «Απόλλων». Θα ακολουθήσουν τρεις επιπλέον χοροί Μπουρμπουλιών στον ίδιο χώρο μέχρι και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, με κορυφαίο, αυτό της Πέμπτης, που οι φίλοι του θεσμού έχουν συνηθίσει να ονομάζουν «Μεγάλο Μπουρμπούλι».
Συγκεκριμένα το 2ο Μπουρμπούλι είναι την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, το 3ο το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου και το τελευταίο την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, μετά την Τελετή λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού.
Τα Μπουρμπούλια είναι μια από τις παλαιότερες και γνωστότερες εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού, που η ακριβής ημερομηνία έναρξής τους παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη. Ιστορικοί μελετητές πάντως του Πατρινού Καρναβαλιού προσδιορίζουν χρονολογικά το χορό των Μπουρμπουλιών λίγο μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» από τον Ερνέστο Τσίλλερ, δηλαδή γύρω στο 1872. Η λέξη Μπορμπούλι δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από κρέας που βράζει, τσίμπημα μεζέ, φαγητό στο πόδι. Κατα μία εκδοχή ονομάστηκαν έτσι μιας και όταν ξεκίνησαν ήταν χοροί που δεν προετοιμάζονταν… και ήταν πρόχειροι σαν μεζέδες. Κατά μία άλλη, επειδή η ανωνυμία της μάσκας προσέφερε ευκαιρίες για περιπέτειες της μιας βραδιάς, πρόχειρες, γρήγορες!Η ιδιομορφία αυτή του χορού εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να συγκινεί και να προκαλεί με δεκάδες εκπλήξεις. Όσοι πιστοί, προσέλθετε!