Τι θα δούμε στη τελετή λήξης?

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 16, 2007
Η Τελετή Λήξης των φετινών εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού έχει κάτι από τα παλιά… Μια μικρή πινελιά νοσταλγίας που ξεκινά με την προβολή μιας ταινίας, ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Ελισσαίου Βγενόπουλου, που περιγράφει ένα ηλιόλουστο πρωινό στο λιμάνι της Πάτρας την δεκαετία του ΄60. Υπό τους ήχους της μπάντας πολίτες όλων των κοινωνικών στρωμάτων κάνουν τη βόλτα τους. Ένας πιτσιρικάς πουλά εφημερίδες, ο καφετζής σερβίρει κάποιο ζευγάρι. Δυο – τρεις ναύτες σουλατσάρουν στην παραλία, ένας καρβουνιάρης διασχίζει το πλήθος…Η σκηνή αλλάζει με ένα πρωτότυπο ζωντανό μοντάζ (εισαγωγή στο ήχο) όπου το μουσικό κομμάτι της ταινίας «παίρνει» και συνεχίζει η Μπάντα του Δήμου Πατρέων επί σκηνής πλέον.
Μια ακροβάτισσα πάνω σε κούνια, στο αριστερό μέρος της σκηνής ολοκληρώνει την ήρεμη ατμόσφαιρα του πρωινού στην προκυμαία, με αργές νωχελικές κινήσεις.
Στο τέλος της ταινίας μια φωτογραφία δυο φίλων πάνω σε βράχο, που «μεταφέρονται» σχεδόν όμοιοι σε ένα βράχο από φελιζόλ πάνω στη σκηνή. Στην αρχή ακίνητοι μοιάζουν κι αυτοί μέρος της φωτογραφίας. Όταν αρχίζουν και κινούνται τότε διαπιστώνουμε πως πρόκειται για χορευτές…
Η συνομιλία των δυο εποχών του Λιμανιού της Πάτρας ξεκίνησε. Τότε σύγχρονοι χορευτές – καρναβαλιστές ορμούν στη σκηνή και «καταπίνουν» τους δυο προηγούμενους με μια συμβολική σκηνή, όπου οι περασμένες δεκαετίες χάνονται…
Το σήμερα χορεύει γύρω από την ύπαρξή του.
Κομφετί, σερπαντίνες πέφτουν στη σκηνή και προς τον κόσμο.
Μικρά πυροτεχνήματα ανάβουν…
Τα παιδιά της μπαντίνας έχουν μεταμορφωθεί σε νέους ράπερ (μουσικούς του δρόμου) και παίζουν όργανα συνοδεύοντας το χορευτικό.
Ένας ακροβάτης ως Ποσειδώνας ίπταται πάνω από το νερό και το ταξίδι στη μυθολογία της θάλασσας και του νερού συνεχίζεται με όχημα τα ακροβατικά των σειρήνων, των γοργόνων, των νεράιδων.
Η παρουσιάστρια της Τελετής Λήξης Νατάσσα Τραγουστή ντυμένη σαν σύγχρονη – ελλειπτική γοργόνα αφού κάνει μια γενική αναφορά στην Τελετή Λήξης θέτει το ερώτημα «Ζει ο βασιλιάς Καρνάβαλος…;» το ερώτημα απαντά ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλέξης Σκαρμέας δίνοντας το έναυσμα για την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου. Και ενώ ο Βασιλιάς Καρνάβαλος καίγεται μια χορεύτρια επί σκηνής χορεύει το καινούργιο, την κυοφορία και τη γέννηση. Η Τελετή Λήξης δεν σημαίνει τέλος του καρναβαλιου...αλλα τη έναρξη της προετοιμασίας για το επόμενο... Και του χρόνου!